Een student met een pilsje in de hand, een bekend gezicht wanneer je op een donderdagavond de kroeg binnen stapt. Echter maakt het speciaalbier steeds meer zijn opwacht in de normale kroegen van ons land. Speciaalbier, simpel gezegd bier met een specialere smaak, is qua bekendheid de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het aantal brouwerijen en merken stijgt erg snel en mensen willen graag zoveel mogelijk uitproberen. Maar wat voor speciaalbier bestaat er? Hoe combineer je het? En wat moet je nog meer weten van deze concurrent van pils? Lees snel verder!

Soorten speciaalbier

Wanneer een restaurant of café een goede, uitgebreide bierkaart heeft, dan zie je vaak verschillende categorieën bier staan. Op zomerse dagen is een witbier altijd wel een goede keuze. Dit verfrissende biertje is meestal niet zo hoog in bitterheid en alcoholpercentage. Het is trouwens anders dan weizenbier, dat namelijk volgens Duitse regelgeving geen extra ingrediënten mag bevatten. Bij witbier staat er daarentegen vaak nog iets van sinaasappelschil of kruiden op de ingrediëntenlijst.

IPA, oftewel Indian Pale Ale, is de laatste jaren erg in opmars. Door de extra hop als ingrediënt is deze biersoort wat bitterder, maar meestal ook wat fruitiger. IPA’s ruiken vaak heel erg lekker. Dat geldt natuurlijk ook voor kriek bier. Krieken, het Vlaamse woord voor kersen, zorgen ervoor dat dit biertje zeer geliefd is bij vrouwen. Helaas wordt er tegenwoordig, voor het gemak, ook vaak zoetstof of vruchtensap toegevoegd in plaats van echte krieken.

Voor de echte liefhebbers is het altijd leuk om iets zwaarders uit te proberen. Denk dan eens aan een stout bier. In het Engels betekent dit ‘sterk’ of ‘krachtig’. Dit zeer donker gekleurde bier is niet voor iedereen weggelegd, maar zeker erg bijzonder. Dat geldt ook voor Barley Wine. Dit biertje lijkt, ondanks de naam, totaal niet op wijn. De naam komt voornamelijk door het hogere alcoholpercentage, net zoals bij wijn.

Er is voor iedereen wel een passend speciaalbiertje om mee te beginnen. En wanneer je iets meer ervaren bent, is het juist leuk om geheel nieuwe biertjes te bestellen en proberen.

Check je bier in!

Terwijl de één bijhoudt welke boeken hij heeft gelezen en de ander elk rondje hardlopen opslaat, is het voor bierliefhebbers mogelijk om met Untappd bij te houden welke biertjes je hebt gedronken. Wanneer je je bier ‘incheckt’, geef je een rating en locatie mee, zodat je na een tijd een mooie database hebt opgebouwd. Dat is wel zo makkelijk wanneer je wilt uitzoeken wat voor soort speciaalbier jij lekker vindt.

Speciaalbier bestellen

Wil je juist lekker thuis wat speciaalbier drinken, maar heb je geen zin om hiervoor naar een lokale slijterij of bierspeciaalzaak te gaan? Dan kun je natuurlijk ook gewoon bier online bestellen. Er zijn behoorlijk wat webshops die gespecialiseerd zijn in het verkopen van allerlei soorten speciaalbier, en zij leveren dit gewoon heerlijk thuis af. Let er natuurlijk wel op dat iemand van achttien jaar of ouder het pakket aanneemt. Je kunt natuurlijk ook heel goed een bierpakket als cadeau geven. Het is altijd een verrassing als je bijzonder bier krijgt.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *