Wanneer je op kamers gaat en niet meer elke dag van je moeders maaltijden kunt genieten, kan de stress flink toeslaan. Welke pannen gebruik je waar voor? Hoe lang moet groente koken? En waar bewaar je welk ingrediënt? In tegenstelling tot vroeger kun je tegenwoordig alles erg makkelijk op internet opzoeken, maar toch is het wel fijn om met wat zelfvertrouwen die keuken in te duiken. Lees snel verder voor een aantal tips waarmee je zo een keukenprins of -prinses gaat worden!

Oefen bij ouders thuis

Uit huis gaan om te studeren doe je niet van de één op de andere dag; je weet daarom meestal al ruim van tevoren dat het moment van de waarheid eraan zit te komen. De beste tip voor als je nog nooit gekookt hebt is dan ook om eens te oefenen bij je ouders thuis. Zo kan je vader of moeder nog een oogje in het zeil houden en af en toe wat tips geven. Mocht je dit al een stap te ver vinden, dan kun je natuurlijk ook beginnen met een paar keer mee te kijken wanneer je ouders aan het koken zijn.

Begin simpel

Als je nog nooit hebt gekookt, is het niet handig om meteen een ingewikkeld vleesgerecht klaar te gaan maken. Begin eens met een pasta, misschien zelfs een vegetarische variant, waarvoor je alleen wat groente, pasta en saus nodig hebt. Kijk eens rond in het schap van de lokale supermarkt wat voor pakjes en zakjes er zijn. Het is echt niet erg om daarmee te beginnen, later leer je zelf wel hoe je kruiden kunt toevoegen om tot de perfecte smaak te komen.

Kook met vrienden

Wanneer je al een beetje vertrouwen in het koken hebt, ga dan eens samen met vrienden aan de slag. Van anderen kun je namelijk weer nieuwe recepten of trucjes leren. Samen koken is daarbij ook veel gezelliger. Ondertussen heb je genoeg tijd om bij te kletsen of aan je studie te werken. En na het koken kun je samen eten. Dit alles geldt natuurlijk ook wanneer je in een studentenhuis woont.

Doen!

De belangrijkste tip voor wanneer je nog nooit hebt gekookt, is gewoon doen! Als je uitkijkt met vuur kan er in principe niks ergs gebeuren. Er zijn genoeg lekkere en simpele gerechten om te maken, zoals een vegetarische AVG of nasi van bloemkoolrijst. En mocht het echt een keer mis gaan, dan kun je natuurlijk altijd nog een belletje plegen naar het ouderlijk huis. Misschien krijg je de volgende zondagavond nog een paar bakjes met eten mee, altijd handig.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *