Ja, ja, je weet het, de kilootjes moeten er weer vanaf. De vakantie was weer gezellig en het nieuwe studiejaar staat weer voor de boeg. Toch wel lekker wanneer die vakantiekilo’s verdwijnen. Maar helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Toch ga je vol goede moet aan de slag. Een beetje minder eten, een beetje meer sporten, wat minder alcohol en minder take away. Natuurlijk val je in de eerste week best wel af, maar daarna gaat het niet zo snel meer. Het is ook best een gedoe en je hebt veel aan je hoofd. Voordat je het weet schei je ermee uit en kom je toch weer aan. Wat doe je toch verkeerd? In dit artikel deel ik 5 manieren om jezelf te motiveren om af te vallen.

Jezelf motiveren om af te vallen, tip 1: Bekijk een foto van jezelf, waar je niet best op staat

Toegegeven, dit is een bijzonder confronterende manier om jezelf te motiveren om af te vallen. Misschien is deze manier zelfs wel pijnlijk. Toch is deze manier bijzonder effectief. Waarom? Vanwege het schokeffect. Wie wil zichzelf nou terug zien als een niet fit en flubberig persoon, met flink wat gewicht rond de taille. En die kaaklijn die er ooit was? Dit wil je toch niet? Wanneer je dan toch een foto ziet van jezelf, waarop juist die minder kanten van jezelf zichtbaar zijn of de kanten waarvan jij schrikt dan ontstaat de motivatie om af te vallen bijna vanzelf. 

Je moet de knop omzetten

Om af te vallen moet je echt de knop omzetten. Wij mensen zijn echter gemaakt om pijnlijke ervaringen te vermijden en juist om comfort te omarmen. Het proces van afvallen is niet comfortabel. Het zou bijvoorbeeld momenteel zomaar zo kunnen zijn dat je je overgewicht ontkent. Wanneer je voor een spiegel staat houd je bijvoorbeeld je buik in, of je draait in een positie zodat alles er net even wat beter uitziet. Vervolgens denkt je: “Ach, het gaat eigenlijk best wel”. En zodoende ontstaat er geen urgentie om iets aan je gewicht te doen. De knop moet dus echt om. En juist dat beeld en juist die gedachte van “Ach, het gaat eigenlijk wel” zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen wanneer je een foto ziet, waar jij niet voordelig op staat.

Afvallen is dus vooral een mentaal proces

Jezelf motiveren om af te vallen ontstaat meestal niet zomaar. Er moet een aanleiding zijn, een trigger. Zo van: “En nu is het genoeg!”. Je moet het dus echt willen. De motivatie om af te vallen moet echt vanuit jezelf komen. Vervolgens kom je in actie.

Jezelf motiveren om af te vallen, tip 2: Definieer een doel

Ok, de knop moet dus echt om. Je bent geschrokken van je lijf en je bent zeer gemotiveerd om af te vallen. Wat doe je nu? Gelijk de sportkleding aan, fruit eten en water drinken?Nee, je blijft nog even hangen op het mentale vlak. Je gaat bepalen hoeveel je wilt afvallen. Waarom zou je een doel definiëren? Om antwoord op deze vraag te geven vertel ik je de metafoor van een koers-loze kapitein van mooi groot een schip. De kapitein ben jij, het lichaam is je schip. Wanneer de kapitein (jij dus) geen koers heeft uitgestippeld (geen doel), hoe weet je dan dat de boot in de juiste haven terecht komt? Anders gezegd, wanneer ben je tevreden? Ben je tevreden als je 1 kilo bent afgevallen, of 5, of 8? Het is dus belangrijk om vast te stellen hoeveel je wilt afvallen. En als je dat gedaan hebt, dan is het belangrijk om dit doel voor je te zien. Zeg dus tegen jezelf: “Ik wil 5 kilo afvallen, in 2 maanden”. Of iets in die trant. 

Daarna: visualiseer je doel

Hoe zou je eruit zien wanneer je bent afgevallen? Hoe zou jij je voelen en wat zullen anderen tegen je zeggen? Wellicht heb je nog een paar oudere foto’s waarop je kunt zien hoe je eruitzag voordat je zwaarder bent geworden. Dit is een hele prettige manier om jezelf te motiveren om af te vallen. Je ziet immers het eindresultaat al voor je. Nu moet je er alleen nog wel wat voor doen.

Stel subdoelen op

Een groot doel zoals afvallen, kan overweldigend op je overkomen. Stel je heb jezelf als doel gesteld dat je 15 kilo wilt afvallen. Best behoorlijk. Dit hele grote doel kan zo beklemmend op je inwerken, dat het je belet om werkelijk actie te ondernemen. Maar goed elke reis, start met de eerste stap. En als de eerste stap eenmaal genomen is, dan volgt de tweede stap en dan de derde. Voordat je het weet heb je 10 stappen gezet. Elke stap kun je zien als een subdoel. Kies er bijvoorbeeld voor om minder suiker te eten en om ’s avonds vooral aardappelen, rijst, pasta en andere koolhydraatbronnen zoveel mogelijk te vermijden. Schep meer groenten op en beweeg wat meer. 

Deel dus je grote doel op in kleine behapbare subdoelen, die je gemakkelijk kunt behalen. Door steeds weer een subdoel te behalen blijf jezelf motiveren om af te vallen. Hoe je dit in de praktijk kunt brengen? Spreek bijvoorbeeld het onderstaande af:

Deze week:

 1. Ga ik 4 keer sporten
 2. Las ik 3 alcoholvrije avonden in
 3. Ga ik op 3 avonden na het eten een wandeling van een half uurtje maken
 4. Neem ik de fiets naar college of naar mijn werk
 5. Lees ik meer over afvallen (hoe meer je weet, hoe beter het is)
 6. Eet ik geen junk food

Vandaag:

 1. Drink 1,5 liter water en geen frisdrank
 2. Neem de trap
 3. Eet ik ’s avonds wat minder en eet ik vooral groente
 4. Snoep ik geen dropjes 
 5. Ruim ik mijn kamer op (ook daar verbrand je calorieën mee, net als met seks overigens)

Je blijft jezelf motiveren om af te vallen door steeds kleine activiteiten te volbrengen die je ongemerkt steeds een beetje dichter bij je doel brengen.

Jezelf motiveren om af te vallen, tip 3: Meet je progressie op

Goed, je hebt je doel gedefinieerd, je bent gestart om meer groente te eten, meer te bewegen en minder te snoepen. Ook drink je minder frappuccino’s en is je vriendje, of je vriend heel erg blij met je. Hoe weet je nou of alle dingen die je doet, ook daadwerkelijk effect hebben en hoe blijf je jezelf motiveren om af te vallen? Je moet je progressie meten. Ok, maar hoe doe je dat? 

Niet alleen op de weegschaal staan

De weegschaal kan een bijzonder frustrerend apparaat zijn. Wanneer laat hij jou nou eens de getallen zien waar jij zo op hoopt? Wanneer je meer gaat sporten, dan ontwikkel je meer spiermassa en spieren wegen meer dan lichaamsvet. Dus kan het zijn dat je zwaarder wordt. En dat was nou net niet de bedoeling. Is er dan een andere, meer motiverende manier om je vorderingen bij te houden? Ja, die is er. En die manier is heel erg simpel en doeltreffend.

Meet je taille op

Het opmeten van je taille is een prima manier om je progressie te meten. Hoe slanker je taille wordt, hoe gezonder je bent. De omvang van je taille is namelijk een belangrijke gezondheidsindicator. Hoe je je taille opmeet? Dit doe je heel simpel, pak een meetlint en sla deze als een riem om je buik heen, ter hoogte van je navel. Adem uit en kijk naar het getal van het meetlint. Wellicht vind je het nog het meest ingewikkeld om aan een meetlint te komen. In de onderstaande tabel kun je een gezonde omtrek en een minder gezonde omtrek voor zowel mannen als vrouwen aflezen.​

Taille omtrek in cmRisico Taille omtrek in cm
VrouwenFactorMannen
< 80Gezond79 – 94
80 – 88Verhoogd risico94 – 102
> 88Sterk verhoogd risico> 102

Merk op dat je je fitter voelt

Een andere manier om je progressie te “meten” is om op te merken hoe fit jij je voelt. Ben jij je er momenteel bewust van, hoe jij je ’s avonds, na een dag studie of werken? Je mag zelf invullen of je je dan fit en energiek voelt of dat je geen puf meer hebt om van de bank af te komen. Wat voor een verschil, qua energiek en fit gevoel denk je te gaan ervaren wanneer je meer groente gaat eten, meer gaat bewegen en minder alcohol en suiker consumeert? Je voelt je niet alleen fitter, je valt nog af ook!

Jezelf motiveren om af te vallen, tip 4: Probeer ontspannen te blijven

Hoe vaak komt het voor dat jij jezelf door je dag heen moet worstelen? Je komt ’s ochtends tijd tekort, je bent maar net op tijd voor je eerste college, ’s middags moet er van alles gebeuren; projecten, deadlines, tentamens leren en ohja je zit midden in je studententijd, dus een beetje socializen zou ook leuk zijn. Al met al ervaar je een hoop drukte en stress.

Stress maakt je dik

Je leeft nu eenmaal in een drukke samenleving en stress is een vast onderdeel van je dag. Helaas heeft stress een dikmakende uitwerking op je lichaam. Zonder al te technisch te worden, zorgt stress ervoor dat je lichaam meer lichaamsvet opslaat. En dat is natuurlijk niet de bedoeling, omdat je wil afvallen. Probeer daarom momenten te creëren, op meerder tijdstippen van de dag, waar je even tot rust kunt komen. Dit hoeft niet veel te zijn. Een paar minuten van onthaasten, of gewoon even op een bankje gaan zitten kunnen je al helpen. Je zou ook bijvoorbeeld een half uur eerder op kunnen staan ’s ochtends. Hoeveel rust zou die extra tijd wel niet kunnen geven?

Jezelf motiveren om af te vallen, tip 5: Vertrouw op jezelf

De laatste tip om je motivatie te behouden om af te vallen, ligt wederom dicht bij jezelf. Sterker, jij bent het zelf. Vertrouw erop dat je op de goede weg bent. Ondanks je goede intenties om af te vallen (en om alle andere dingen te doen die je moet doen) maak je fouten. Dit is totaal niet erg. Wees niet te streng voor jezelf en vertrouw erop dat je de juiste keuzes maakt. 

Je valt altijd terug

Natuurlijk wil je afvallen! Maar binnen een 3 weken heb je aantal momenten ervaren dat je de wilskracht even niet hebt kunnen opbrengen om de juiste keuze te maken. Toch die pizza, toch die frappuccino of toch een biertje gedronken. Ai! Je koos dus voor het ijsje in plaats van de appel. De pizza bracht meer vreugde op dat moment dan de salade en die zak chips, waarvan je je zelf had gezegd dat je maar 1 handje mocht, ging toch op. Ben je nou een loser? Kun je het gewoon niet? Nee, helemaal niet. Stop met deze gedachten! 

Hier gaat het eigenlijk altijd fout, bij mensen die willen afvallen. Maar het heeft totaal geen zin om negatief over jezelf te zijn, wanneer je je toch al schuldig voelt. Het is nutteloos om jezelf enorm de put in te praten en te denken, wanneer je slechts 1 zwak moment had. Tellen die 1.000 sterke momenten, die je voor je zwakke moment had, dan niet meer? Weet je hoeveel beslissingen je dagelijks (onbewust) maakt? Dit zijn er zo’n 40.000! Slechts 1 foute beslissing maakt jou toch geen sukkel? 

Falen is een leerervaring

Zie het falen liever als een leerervaring. Draai het om en probeer er iets positiefs van te maken. Probeer er bijvoorbeeld achter te komen waarom je wilskracht brak. Praat jezelf dus niet de put in, maar ontdek liever waarom je zo’n trek had in die rol koek, in die pizza slice of in die kroket. Probeer zo’n ervaring te zien als feedback. Jezelf motiveren om af te vallen heb je niet alleen aan het begin nodig, om de eerste stappen te zetten. Juist wanneer het niet meer zo vlot, indien de nieuwigheid ervan af is, kun je wel wat motivatie gebruiken om af te vallen. Juist dan is het belangrijk dat je in staat bent om jezelf te motiveren.

Deze blog is een gastblog op Student in de Keuken.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *